Fijne kerst! En welk besluit wij hebben genomen.

Het is zaterdagmiddag. Ik ben van een veel te drukke stad onderweg naar huis. Buiten is het grijs. Het miezert. Op de radio Serious Request. Verhalen over kinderen en hun ouders die elkaar kwijt zijn geraakt door oorlog of een ramp. “Breng ze weer samen”. Het thema raakt me meer dan anders.

Ik denk terug aan de tijd dat ik als vrijwilliger op de afdeling vrijwilligersmanagement werkte bij het Rode Kruis in Utrecht. Ook daar had je een afdeling ‘Opsporing en ondersteuning’. En ik zie ze weer zitten: De mannen en vrouwen van alle nationaliteiten en alle leeftijden. Soms alleen, veelal samen. Allemaal op zoek naar hun familie en dierbaren. Vaak met alleen de naam van een dorpje en de beschrijving van een straat of huis. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar ondanks dat, lukt het toch heel vaak om ze weer samen te brengen met hun familie en dierbaren. Kunnen ouders en kinderen elkaar na jaren weer in de armen sluiten. Hoe dat klinkt, hoor ik nu op 3fm. Kippenvel.

Dan tijdens het nieuws een oproep van premier Rutte. Hij roept op om in de kerstperiode een beetje afstand te nemen van social media. En weer echt even de tijd hebben voor onze omgeving. Ik bedenk me dat als zelfs de Minister President hier aandacht aan besteed, er wel echt iets aan de hand moet zijn. En met een glimlach denk ik aan wat mijn geliefde en ik van de week met elkaar hebben afgesproken:

Deze kerst zijn wij offline

Offline, zodat we onze aandacht kunnen geven aan elkaar en de mensen met wie we zijn. Offline zodat we heerlijk ongestoord spelletjes kunnen doen met onze kinderen, of voor ons uit kunnen staren in het haardvuur. Offline, want de stroom berichten, aanbiedingen en filmpjes houdt nooit op. Er zijn altijd appjes te sturen, mailtjes te checken of foto’s te liken. Maar niet voor ons deze kerst. Die is helemaal voor onszelf en de mensen om ons heen. Deze kerst zijn we samen!

Een hele fijne kerst voor jou!

Liefs

Margo

P.s. Wil jij ook offline zijn deze kerst? Probeer dan eens de offtime app (Android) of de Freedom app (OIS). Hierover binnenkort meer!

2 thoughts on “Fijne kerst! En welk besluit wij hebben genomen.

  1. Lieve Margo,
    Fijn dat ik je berichtje nog even lees voordat t kerstfeest echt begint; wij gaan ook offline.
    Hele fijne dagen en tot gauw in het nieuwe jaar, kom ik naar je toe in de waterleidingduinen of Amstelveen.
    Lieve groet,
    Bapke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.