Deze twee kleine dingen helpen mij offline te zijn

Ken je dat gevoel? Dat je je enorm kunt verbazen over hoe iets heel eenvoudigs onverwacht een groot verschil kan maken? Het afgelopen weekend had ik zo’n moment. Ik was in Utrecht met een missie. Geen grootse, meeslepende. Maar voor mij wel een belangrijke: Ik was op zoek naar een horloge en een kleine portemonnee. Want toen ik de afgelopen tijd eens na ging hoe het komt dat ik steeds naar mijn telefoon grijp, ontdekte ik dit:

 • Elke keer als ik op mijn telefoon keek hoe laat het was, checkte ik gelijk even of ik nog appjes had, of dat er nog mailtjes waren binnen gekomen. Om dan vervolgens totaal te vergeten waar ik mee bezig was.
 • Doordat ik mijn bankpasjes bewaarde in het hoesje van mijn telefoon, werd een betaal-moment vaak gelijk een ‘even-snel-online-moment’. En had ik mijn telefoon eigenlijk altijd bij me.

Het goede nieuws: Hier kon ik heel eenvoudig wat aan doen!

Vandaar mijn plan. Bij Kathelijne van Spruyt & Ko, vond ik een prachtig portemonneetje. En ook een horloge was snel gevonden. En geloof het of niet, maar ik merkte direct verschil. Nadat ik mijn pasjes had overgeheveld en mijn horloge had omgedaan, heb ik de rest van de middag nauwelijks nog op mijn telefoon gekeken. In plaats daarvan keek ik om me heen en viel mijn oog op een oneindig lang gedicht in de stenen van de Oude Gracht. Zag ik hoe een moeder met haar gehandicapte dochter communiceerde via een map met pictogrammen. Stond ik even stil om te kijken naar regendruppels die glinsterden in de zon. Het voelde zo vrij. Zo rijk. En dat was nog maar het begin!

Toen ik zondagochtend een rondje door de duinen liep merkte ik pas echt goed het verschil. Het was een prachtige ochtend met van dat mooie, frisse winterweer. De zon scheen op mijn gezicht, herten graasden op het veld en ik hoefde er alleen maar te zijn. Geen smartphone in mijn zak. Geen foto’s. Geen appjes. Wel: stilte, rust. Het moment helemaal voor mezelf. Zo waardevol. Dat er nog maar veel van dat soort momenten mogen volgen. Ik ga er voor! Jij?

Liefs Margo

P.s. Wat zijn jouw slimme trucs om net wat vaker offline te zijn? Ik ben benieuwd! Laat je het me weten?

2 thoughts on “Deze twee kleine dingen helpen mij offline te zijn

 1. Leuk Margo,
  Ik raakte ooit in een gesprek waar het er over ging dat een telefoon zo handig is, want het is een klok, een computer, een plek waar je je klantenkaarten in een app hebt,….
  Ik weet nog dat ik toen dacht, ik moet er niet aan denken om mijn horloge in te wisselen voor mijn telefoon. Gewoon even op mijn pols kijken zonder andere afleiding.
  Ik heb tegenwoordig ook alle meldingen van WhatsApp uit staan. Kan ik zelf een keer kijken ipv afgeleid worden door alle piepjes en symbooltjes. Als het dringend is, dan bellen ze maar.
  Fijne dagen en liefs,
  Sieska

  1. Ha Sieska, dank voor je berichtje! Ik word nog elke keer blij als ik naar mijn horloge kijk :-). En wat een verschil hè, of je de meldingen van je telefoon uit of aan hebt staan?

   Toch ben ik helemaal niet tegen smartphones hoor! In tegendeel! Ik denk alleen dat we ze wat bewuster zouden kunnen gebruiken.

   Liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.