Hoe mijn smartphone onze vakantie redde

Het is 5.00 uur ’s ochtends als mijn vriend me wakker maakt. We zitten in de auto. We gaan een weekje wintersporten met mijn familie in Tsjechië. Het is pikkedonker. En we staan stil. Midden in een bos op een onverhard pad. Voor ons een verlaten parkeerterrein, een enorme berg sneeuw en een bord ‘verboden toegang’. De weg is afgesloten. We kunnen niet meer verder. We hebben 2 slapende kindjes achter in de auto en we hebben geen idee waar we heen moeten.

Precies op dat moment (hoe toevallig!) krijg een ik een sms van mijn broer: ‘Waar zijn jullie? Lukt het allemaal een beetje?’. Nou, niet echt dus. En wat ben ik dan blij met mijn smartphone. Dat we hier bereik hebben. Ik onze locatie kan doorgeven via What’s app. We via Google Maps dorpje voor dorpje weer op de hoofdweg komen en 1,5 uur later bekaf maar veilig op onze bestemming arriveren.

Het is de eerste keer dat we met zijn viertjes in het buitenland zijn. De laatste keer dat we buiten Nederland met vakantie gingen was 2 jaar geleden in Portugal. Toen moest je nog je gegevensverbinding uitschakelen om te voorkomen dat je een peperdure telefoonrekening zou krijgen. Nu is je databundel bijna overal in Europa geldig. En dat maakt vakantie toch anders dan het was. Soms heel fijn en praktisch dus, maar aan de andere kant ook ergens wel jammer.

Doordat je op vakantie nu óók continue bereikbaar bent, je direct al je ervaringen kunt delen, lijkt het wel of je veel minder weg bent. Je niet meer helemaal loskomt van thuis en je dagelijkse dingen. En was dat nou net niet waar vakantie voor was bedoeld?

Daarom besloot ik van te voren om deze vakantie mijn telefoon zoveel mogelijk in mijn tas te laten zitten en gewoon met mijn aandacht te zijn waar ik was. Mijn hele familie was mee, dus dat scheelde. En het scheelt ook dat mijn familie wél erg online is en dol is op het maken van foto’s: hoefde ik me daar geen zorgen over te maken. Skiën  is sowieso lastig met je telefoon in je hand. Tenminste, als je zo’n beginner bent als ik ?.

Of het nou aan het skiën lag of aan het offline zijn, of aan een combinatie van die 2: Ik heb echt het gevoel alsof we weken zijn weg geweest. En het grappige was, dat er halverwege de week ineens allerlei nieuwe ideeën op popten in mijn hoofd. Alsof er nieuwe ruimte was ontstaan. Daar ga ik de komende tijd mee aan de slag!

Tot snel!

4 thoughts on “Hoe mijn smartphone onze vakantie redde

  1. Heerlijk dat je zo’n fijne vakantie hebt gehad. Ik ben benieuwd naar je ideeën.
    Ga weer gauw offline nu. 😉

  2. Wat heerlijk zo in de sneeuw met elkaar Margo!

    Wij waren afgelopen zomer in Duitsland en in Frankrijk. Op beide campings geen bereik, te afgelegen waarschijnlijk. Hoe fijn was dat! Bewust ging ik ook niet op de wifi van de campings, dus gewoon lekker afgesloten van de buitenwereld en alleen berichtjes ontvangen als we naar de Intermarché gingen in de stad.

    In het buitenland is de dekking toch minder goed dan in Nederland blijkt, en als je op vakantie bent is dat helemaal prima!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.