Nu ook: Wifi in de Jungle!

Weet je nog? Hoe je vroeger als je op reis was, een internetcafé moest opzoeken om je mail te kunnen checken?  Hoe je back-up’s van je foto’s op een USB-stickje zette en vooral maar moest hopen dat de internetverbinding niet te traag was? Hoe anders is dat nu! Op reis kunnen we haast niet meer zonder smartphone en zelfs de selfie-stick is niet meer weg te denken. Het reizen is er een stuk eenvoudiger en makkelijker door geworden en nog nooit hadden we zoveel mooie foto’s van onszelf. Keerzijde is wel dat je nooit meer helemaal echt ‘weg’ bent. Of toch wel?

Mijn lieve broertje Harm is samen met zijn vriendin een jaar op wereldreis en ging 5 dagen offline tijdens een trekking in Peru. Hij had een aantal bijzondere inzichten die hij hier met ons deelt!

Omdat ik al weer een tijdje geen werk heb, weet ik dat bijna alles wel kan wachten tot morgen.En mocht er echt een noodzaak zijn, dan is er altijd wel een oplossing te vinden

“Na het eten is er vandaag nog 15 minuten elektriciteit. Dus telefoons, camera’s in de oplader. De komende dagen kun je je telefoon wel gebruiken, maar niet om mee te bellen of te appen, want de komende dagen hebben jullie geen verbinding.” wordt ons verteld direct aan het begin van onze trekking. Dit nodigt direct uit tot een korte discussie over telefoongebruik, eentje die de dagen daarna nog vaker gevoerd zal worden. Eén stel vertelt dat ze tijdens hun reizen bewust WiFi vrije bestemmingen opzoeken, omdat hij anders zijn  telefoon niet kan laten liggen. Een jonge vrouw laat weten dat ze voor haar werk eigenlijk altijd bereikbaar wil zijn, nu moet ze het wel loslaten. Ikzelf? Omdat ik al weer een tijdje geen werk heb, weet ik dat bijna alles wel kan wachten tot morgen. En mocht er echt een noodzaak zijn, dan is er altijd wel een oplossing te vinden: een satelliettelefoon, de telefoon van een lokale bewoner en zelfs geheime Wifi in de jungle.

Tijdens de eerste dag is het voor mij nog wat onwennig. Check ik of er nog whatsapp berichtjes gestuurd zijn (natuurlijk niet, maar toch)

Al snel verdwijnen er steeds meer telefoons uit het zicht en heeft iedereen zijn handen vrij om te genieten van het heerlijke eten dat we krijgen. Tijdens de eerste dag is het voor mij nog wat onwennig. Check ik of er nog whatsapp berichtjes gestuurd zijn (natuurlijk niet, maar toch). Maar door de intensieve wandelingen, de fantastische omgeving en het samen zijn met elkaar is de telefoon snel vergeten. Al zou het me, als ik alleen zou reizen, behoorlijk eenzaam lijken, om 5 dagen afgesloten te zijn van je vrienden en familie.

Door de intensieve wandelingen, de fantastische omgeving en het samen zijn met elkaar is de telefoon snel vergeten

Onze telefoons zijn erg belangrijk voor ons op reis: Een verblijf bij de lokale eilandbevolking in het Titcaca organiseer je via Whatsapp. En daar biedt de telefoon mensen kansen om te leren, zoals bijvoorbeeld via Khanacademy.org. Maar ook Candycrush en andere spelletjes vind je in de uithoeken van onze wereld. En vragen veel aandacht. De authenticiteit van ervaringen neemt daardoor af. En dat is jammer. In Machu Picchu probeert iedereen de mooiste of raarste poses uit voor hun Instagram- en/of Facebookprofiel, wat er voor zorgt dat van een serene ervaring echt geen sprake meer is.

In Machu Picchu probeert iedereen de mooiste of raarste poses uit voor hun Instagram- en/of Facebookprofiel

Wanneer we de afgelopen offline waren, redden we ons door het beetje Spaanse les dat we hadden. Als we de weg vragen komen we meestal op de juiste plek uit. Een aantal bijzondere dingen gebeurden doordat mensen ons wilden helpen. Zo vonden we verlaten strandjes en busverbindingen die eigenlijk niet bestonden. Dat hadden we online nooit gevonden en dus ook niet meegemaakt. Meer dan eens worden we verrast door wat er mogelijk is en dat is zo leuk!

Op de tweede camping zien we WiFi , nu voor slechts 3 Euro ook beschikbaar in de jungle

Terug naar de trekking, na een dag hard werken bereiken we onze camping, bij het diner blijven de meeste telefoons in de tas, we zingen uit volle borst liedjes uit Schotland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Tsjechië en Peru en hebben veel lol. Op de tweede camping zien we WiFi , nu voor slechts 3 Euro ook beschikbaar in de jungle, een enkeling aarzelt, maar niemand gaat om, en dus genieten we samen van de natuur, vertellen we elkaar verhalen en spelen volleybal. We leren elkaar op deze manier goed kennen en maken nieuwe vrienden die we zeker nog een keer gaan opzoeken!

De momenten die je met elkaar deelt duren langer omdat je niet afgeleid bent. Ik ervaar vooral dat iedereen beter naar elkaar luistert

Ik denk dat de ervaringen die ik deze dagen heb niet wezenlijk anders is nu ik offline ben, maar de momenten die je met elkaar deelt duren langer omdat je niet afgeleid bent. Ik ervaar vooral dat iedereen beter naar elkaar luistert.

De laatste dag van de trekking, na 5 dagen geen WiFi, neemt de telefoon snel haar vertrouwde plaats weer in, we hadden een aardbeving in de nacht dus snel even een berichtje dat alles goed gaat, Ajax heeft gewonnen en op de telefoon lezen we in de Lonely Planet over de Inka koning Tupac Amaru.

Na 5 dagen geen WiFi, neemt de telefoon snel haar vertrouwde plaats weer in

5 dagen offline in de jungle was een goede ervaring, het maakt je bewust van de tijd die je doorbrengt achter je scherm. Ik ben me ervan bewust dat de telefoon en het online zijn het reizen een erg aangename ervaring maakt. Maar ook dat we heel erg genieten van alles wat we zien en horen als we de telefoon niet gebruiken, iets dat we dan graag delen als we weer online zijn.

Liefs uit Peru!

Harm en Katka Discoveringthestories.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.