Mijn week zonder smartphone

“Ga je die echt gebruiken?” vraagt mijn zusje terwijl ze naar tafel wijst. Ik knik. Ik heb besloten om de eerste week van het Digital Declutter Experiment waar ik eerder over schreef, hardcore te gaan. Een week lang verruil ik mijn smartphone voor de oude Nokia van mijn moeder. Om gewoon weer een keer te ervaren hoe dat ook al weer was. Leven zonder smartphone.

Het voelt gelijk weer vertrouwd, die Nokia.

Het deuntje, de vormgeving de geluiden. En tegelijkertijd is het heel gek: Wat is ie licht, wat is het schermpje klein en wat staan er weinig icoontjes in het beeldscherm. De toetsen gaan zwaar – ik doe uren over het versturen van een sms –  en ben steeds geneigd met mijn vingers het scherm aan te raken.

De eerste dagen vind ik het heerlijk. Voel ik elke keer als ik met dat gekke kleine telefoontje de deur uit ga, een blije kriebel in mijn buik. En geniet ik van de rust en het idee dat ik niks met mijn telefoon hoef. Dat hoef ik normaal natuurlijk ook niet, maar dit voelt echt anders. En dat terwijl ik niet of nauwelijks gebruik maak van Social Media!

Vooral op mijn werk ben ik minder afgeleid. Werk ik geconcentreerder. Het is wel even wennen dat ik niet kan checken of er files staan als ik in de auto stap. Of in onze digitale huisagenda kan opzoeken of ik op een maandagavond kan werken. Maar wat ik echt mis is zijn de Headspace-meditaties die ik doe als ik in alle vroegte op mijn werk aankom. Mooie ontdekking trouwens!

Maar op donderdagavond ben ik het zat.

Ik wil weten hoe het met mijn hoogzwangere collega is, zonder haar meteen te bellen. Ben benieuwd of die afspraak voor die kledingruil nou nog doorgaat volgende week. En ja stiekem ook wel een beetje of er al reacties zijn op die bijna 100 Go Happy Offline-kaartensetjes die ik tijdens de kerstvakantie -offline- verstuurd heb. Dus geef ik me over aan ruim een uur lang ongegeneerd internetten en what’s appen. Zet ik mijn telefoon veel te laat uit en kan vervolgens niet slapen. Oeps!

Deze week voor mij geen Hardcore Declutter, maar een Digital Diet, zonder Nokia, mét Smartphone. Wordt vervolgd!

Liefs

6 thoughts on “Mijn week zonder smartphone

 1. Hi Margo,

  Wat een bijzonder (herkenbaar) initiatief! En wat kan je pakkende teksten schrijven. Ik hoop dat je missie je ver zal brengen en dat het mooie inzichten oplevert voor je lezers!
  Ik zal je af en toe ‘online’ bezoeken omdat we elkaar ‘live’ niet zo makkelijk zeggen komen, als dat gebeurt zoek ik oogcontact en maken we zeker een praatje.

  Groetjes Dyane

 2. Lieve stoere inspirerende Margo,
  Wat ben je toch een alleskunner! Schrijven hoort daar ook zeker bij (dat je anderen kun inspireren had ik natuurlijk al gezien ;)). Bedankt voor de mooie woorden op je kaartje en de website en heel veel succes met dit digitale online/offline avontuur!
  xx Anne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.