Unwired: Hier wil je echt naar toe!

Het is vrijdagmiddag. Samen met een vriendin bezoek ik de tentoonstelling “Unwired” in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Het is even wennen. Op je sokken en zonder telefoon ronddwalen op een fototentoonstelling. Maar al gauw voelt het vertrouwd – bijna meditatief.

Verspreid in een donkere ruimte hangen enorme verstilde foto’s van verlaten landschappen en gebouwen. Allemaal genomen op zogenaamde ‘white spots’ – plekken zonder mobiel bereik en wifi-verbinding.  Fotografe Jacqueline Hassink maakte deze foto’s in de oerbossen van Japan, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee en de hooglanden van IJsland. Natuurlijk allemaal analoog.

Ergens in een hoek van de zaal luister ik via een koptelefoon naar de stem van de fotografe. Ze vertelt over hoe ze tijdens het maken van een eerdere fotoserie over boeddhistische tempels in Japan, opeens ontdekte dat ze geen bereik had. Hoe dit haar uit haar evenwicht bracht en tegelijkertijd rust gaf. Deze ervaring inspireerde haar tot het maken van deze tentoonstelling.

Je voelt bijna de vreemde stilte die hangt in de overvolle metro’s waar niemand een woord zegt. Hun lichaam hier – hun geest heel ergens anders.

Beklemmend vind ik de steeds veranderende beelden iPortrait: Foto’s van reizigers in de metro van onder andere Londen, Moskou en New York, starend op het schermpje van hun mobiel. Overal dezelfde houdingen en gezichtsuitdrukkingen. Je voelt bijna de vreemde stilte die hangt in de overvolle metro’s waar niemand een woord zegt. Hun lichaam hier – hun geest heel ergens anders. Zich nauwelijks bewust van de mensen en de wereld om zich heen. Voelen ze eigenlijk nog wel waar de ‘echte wereld’ ophoudt en de digitale wereld begint? Of bestaat dit onderscheid niet meer?

Terwijl ik naar de foto’s kijk besef ik me dat mijn kinderen straks niet meer weten hoe het is om niet verbonden te zijn.

En besef ik me dat het aan ons is om hen voor te leven hoe je bewust met je telefoon omgaat. Hoe belangrijk het is om in deze altijd verbonden wereld, momenten te creëren zonder bereik. Plekken waar je weer even op adem kan komen, waar je niks hoeft. ‘Lege ruimte’ waar je de rust vindt om verbinding te maken met jezelf, de ander en de wereld om ons heen. De  ‘Maanhoeve’ waar ik eerder over schreef is zo’n plek voor mij. Net zoals mijn wekelijkse yogales. De avonden dat we na 20.30 uur bewust onze beeldschermen uitzetten. Of de dagen in het weekend waarop we bewust niks plannen. Kleine dingen die voor ons – en hopelijk straks voor onze kinderen – een groot verschil maken.

Hoe doe jij dat? Lege ruimte creëren in jouw leven?

En hoe zien die momenten eruit? Wat betekenen ze voor je? Ik ben heel benieuwd én ga er binnenkort graag over met je in gesprek: Ik was zo onder indruk van de tentoonstelling dat ik op dit moment met het Nederlands Fotomuseum aan het bekijken ben hoe we dit voorjaar hier het eerste Go Happy Offline event kunnen organiseren! Wordt vervolgd!

Foto header:
Langisjór 2
Unwired Landscapes
63°58’11″N 18°41’6″W
Road F235, Vatnajökulsþjóðgarður, Iceland
Summer
17 August 2015

Copyright:
© Jacqueline Hassink

 

2 thoughts on “Unwired: Hier wil je echt naar toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.